ProPrios - Medical Center

Detská mozgová obrna (DMO)

Detská mozgová obrna je skupina trvalých pohybových porúch, ktoré sa môžu objaviť v ranom detstve, zvyčajne pred tretím rokom života. Tieto poruchy ovplyvňujú pohyb a koordináciu tela, pretože postihujú mozog a centrálny nervový systém. Môžu byť spôsobené poškodením alebo vývojovými poruchami v mozgu počas pre- alebo perinatálneho obdobia. Príznaky môžu zahŕňať poruchy svalovej kontroly, ťažkosti s koordináciou, zmeny v chôdzi a držaní tela a iné motorické problémy. Závažnosť postihnutia sa v jednotlivých prípadoch líši a môže byť od miernej až po závažnú.

Detská mozgová obrna nie je jediná porucha, ale skôr súhrnný pojem, ktorý opisuje rôzne formy pohybových porúch spôsobených abnormálnym vývojom alebo poškodením mozgu v ranom detstve. Existujú rôzne typy alebo podtypy detskej mozgovej obrny, z ktorých každý má svoje charakteristické znaky a príznaky. Tu sú niektoré z najčastejších foriem:

  1. Spastická detská mozgová obrna: ide o najčastejšiu formu detskej mozgovej obrny, ktorá postihuje približne 70 - 80 % prípadov. Pri tejto forme sú svaly stuhnuté a spastické, čo má za následok obmedzenú pohyblivosť a koordináciu. Spastická mozgová obrna môže postihovať rôzne časti tela, napríklad spasticitu nôh (diplégia), rúk (hemiplegia) alebo všetkých štyroch končatín (tetraplegia).
  2. atetoidná/dyskinetická mozgová obrna: Táto forma je charakteristická nekontrolovateľnými, pomalými a nepravidelnými pohybmi. Postihnuté deti môžu mať problémy s ovládaním svojich svalov, čo má za následok mimovoľné pohyby a nepokojné telo. To môže spôsobiť aj problémy s rečou a prehĺtaním.
  3. ataxická mozgová obrna: Pri tejto forme je narušená koordinácia a rovnováha. Postihnuté deti majú problém presne kontrolovať svoje pohyby, čo môže viesť k nestabilnej chôdzi a problémom s presnými pohybmi.
  4. zmiešané formy: Postihnutí jedinci často vykazujú kombinácie vyššie uvedených foriem. Dieťa môže mať napríklad spastické aj atetoidné/dyskinetické príznaky.

Je dôležité poznamenať, že príznaky a závažnosť detskej mozgovej obrny sa môžu v jednotlivých prípadoch líšiť. Niektoré deti môžu vykazovať len mierne postihnutie, zatiaľ čo iné môžu mať ťažšie postihnutie. Liečba a podpora detí s detskou mozgovou obrnou sú často multidisciplinárne a zahŕňajú terapie, ako je fyzioterapia, ergoterapia, logopédia, ako aj lekárske a chirurgické zákroky na zlepšenie ich fungovania a kvality života.

Cieľom liečby detskej mozgovej obrny je zlepšiť kvalitu života postihnutých, maximalizovať ich schopnosť fungovať a pomôcť im byť čo najviac nezávislými. Keďže detská mozgová obrna je komplexné ochorenie, liečba si často vyžaduje multidisciplinárny prístup, ktorý zahŕňa rôzne špecializácie a terapie. Tu sú uvedené niektoré z najbežnejších možností liečby:

  1. Fyzioterapia: fyzioterapia zohráva ústrednú úlohu pri liečbe detí s detskou mozgovou obrnou. Cieľom je posilniť svaly, zlepšiť pohyblivosť, podporiť koordináciu a uľahčiť funkčnosť v každodennom živote. To možno dosiahnuť prostredníctvom cielených cvičení, manuálnej terapie a techník na zlepšenie držania tela a chôdze.
  2. Ergoterapia: Ergoterapia sa zameriava na pomoc postihnutým osobám pri samostatnom zvládaní každodenných úloh a činností. To môže zahŕňať zlepšenie jemnej motoriky, používanie adaptačných techník a pomôcok a prispôsobenie prostredia na podporu nezávislosti.
  3. rečová a komunikačná terapia: Mnohé deti s detskou mozgovou obrnou majú ťažkosti s rečou a komunikáciou. Rečová a jazyková terapia môže pomôcť zlepšiť verbálnu a neverbálnu komunikáciu, podporiť reč a zaviesť alternatívne metódy komunikácie, ako je posunková reč alebo používanie komunikačných pomôcok.
  4. Medikamentózna liečba: V niektorých prípadoch môžu byť predpísané určité lieky na kontrolu príznakov, ako je spasticita, záchvaty alebo bolesť. Na zmiernenie príznakov a zlepšenie kvality života sa často používajú svalové relaxanciá, antikonvulzíva a lieky proti bolesti.
  5. chirurgické zákroky: V závažných prípadoch detskej mozgovej obrny môžu byť potrebné chirurgické zákroky na korekciu svalových kontraktúr, liečbu deformít alebo zlepšenie funkcie niektorých kĺbov. Príkladom chirurgických zákrokov je predĺženie šliach, zmena polohy svalov alebo ortopedická korekčná operácia.
  6. Včasná intervencia a podporné opatrenia: Služby včasnej intervencie sa môžu začať už v dojčenskom veku a poskytujú podporné opatrenia, ako je vzdelávanie v ranom detstve, behaviorálne intervencie a podpora rodiny. Cieľom týchto programov je podporiť vývoj dieťaťa, podporiť rodičov a vytvoriť podporné prostredie.

Je dôležité zdôrazniť, že liečba detskej mozgovej obrny by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám každého dieťaťa. Včasná diagnostika a intervencia, ako aj nepretržitá starostlivosť interdisciplinárneho tímu sú rozhodujúce pre dosiahnutie optimálnych výsledkov a maximalizáciu potenciálu postihnutých.

Komu pomáhame

Ako pomáhame

Prečo ProPrios

ProPrios Medical Center

Adresa

ProPrios, s.r.o.
Sitnianska 1
851 07 Bratislava

Firemné údaje

IČO: 55468811
DIČ: 2121999583
IČ DPH: SK2121999583

Bankové údaje

Všeobecná úverová banka, a.s.
BIC / SWIFT: SUBASKBX
IBAN: SK71 0200 0000 0047 9488 0553

2023 © ProPrios, s.r.o. All rights reserved. Web Design & Development eduardjanosik.com