ProPrios - Medical Center

Autizmus a autistické spektrum

Autistické spektrum je charakterizované rôznymi diagnózami, ktoré sú všetky zoskupené pod širokým pojmom "porucha autistického spektra" (PAS). Tieto diagnózy zahŕňajú rôzne podtypy a závažnosti autizmu, ktoré sa môžu líšiť príznakmi, fungovaním a potrebami podpory. Tu sú niektoré z najčastejších diagnóz autistického spektra:

  1. Klasický autizmus: Klasický autizmus, známy aj ako raný detský autizmus alebo "autistická porucha", je najznámejšou formou autizmu. Jedinci s klasickým autizmom často vykazujú výrazné poruchy v sociálnej interakcii, komunikácii a správaní. Môžu mať ťažkosti s porozumením neverbálnych signálov, majú opakujúce sa správanie a záujmy a môžu mať ťažkosti s adaptáciou na zmeny v prostredí.
  2. Aspergerov syndróm: Aspergerov syndróm je forma autistického spektra, pri ktorej je jazykový a kognitívny vývoj často normálny alebo dokonca nadpriemerný. Jedinci s Aspergerovým syndrómom však vykazujú ťažkosti v sociálnej interakcii a komunikácii, ako aj opakujúce sa správanie a záujmy. Môžu mať tiež problémy s chápaním neverbálnych signálov a primeraným správaním v sociálnych situáciách.
  3. Atypický autizmus: Atypický autizmus, známy aj ako pervazívna vývinová porucha - inak nešpecifikovaná (PDD-NOS), sa vzťahuje na prípady autizmu, ktoré nespĺňajú špecifické kritériá klasického autizmu alebo Aspergerovho syndrómu, ale napriek tomu vykazujú charakteristické znaky autizmu. Jedinci s atypickým autizmom môžu vykazovať rôzne príznaky od miernych až po závažné poruchy.
  4. Rettov syndróm: Rettov syndróm je zriedkavá neurologická porucha, ktorá postihuje najmä dievčatá a je charakterizovaná normálnym vývojom v prvých mesiacoch života, po ktorom nasleduje náhly pokles schopností. U jedincov s Rettovým syndrómom sa typicky prejavuje výrazná regresia motorických schopností, strata reči, stereotypné pohyby rúk, problémy s dýchaním a sklony k sociálnemu stiahnutiu.
  5. detská dezintegračná porucha: detská dezintegračná porucha, známa aj ako Hellerov syndróm, je zriedkavá vývojová porucha, ktorá sa prejavuje náhlou stratou predtým nadobudnutých schopností vrátane sociálnych zručností, jazyka a kontinencie vo veku od troch do šiestich rokov. U jedincov s touto poruchou sa často prejavuje pokles funkcií a zhoršenie správania.
  6. Vysokofunkčný autizmus (HFA): Vysokofunkčný autizmus je neformálny termín používaný na označenie jedincov, ktorí patria do autistického spektra, ale majú priemernú alebo nadpriemernú inteligenciu a jazykové schopnosti. Títo jedinci sa môžu vedieť prispôsobiť a uspieť v sociálnych situáciách, ale často majú problémy so sociálnou interakciou, komunikáciou a flexibilitou.

Tieto rôzne diagnózy autistického spektra predstavujú širokú škálu prejavov a závažnosti tejto poruchy. Je dôležité zdôrazniť, že každý človek je jedinečný a má rôzne potreby a silné stránky bez ohľadu na svoju konkrétnu diagnózu. Individualizovaná a komplexná podpora vrátane špecializovaných terapií, vzdelávacej podpory a psychosociálnej starostlivosti môže pomôcť zlepšiť kvalitu života ľudí s autizmom a maximalizovať ich potenciál.

Pre mnohé zo spomínaných ochorení autistického spektra existujú možnosti rehabilitácie, ktorých cieľom je zlepšiť kvalitu života, maximalizovať fungovanie a uspokojiť individuálne potreby postihnutých. Tu je niekoľko príkladov rehabilitačných prístupov pre rôzne poruchy autistického spektra:

  1. Behaviorálna terapia: Behaviorálna terapia vrátane metód, ako je aplikovaná behaviorálna analýza (ABA), môže byť účinná pri liečbe porúch autistického spektra. Cieľom týchto foriem terapie je podporiť žiaduce správanie, znížiť nežiaduce správanie a zlepšiť sociálne zručnosti. To môže pomôcť zlepšiť fungovanie v rôznych oblastiach života a podporiť nezávislosť.
  2. Rečová a komunikačná terapia: Rečová a komunikačná terapia môže byť pre osoby s poruchami autistického spektra veľmi prospešná, najmä pre osoby s oneskorením reči alebo ťažkosťami vo verbálnej komunikácii. Cieľom týchto foriem terapie je podporiť rozvoj jazyka, zlepšiť schopnosti porozumenia a naučiť sa alternatívne komunikačné metódy na uľahčenie interakcie s ostatnými.
  3. Pracovná terapia: Pracovná terapia môže pomôcť jednotlivcom s poruchami autistického spektra zlepšiť ich zručnosti v každodennom živote a podporiť ich nezávislosť. Pomocou techník a nástrojov na podporu nezávislosti pri každodenných činnostiach, ako je obliekanie, stravovanie, hygiena a starostlivosť o domácnosť, môže ergoterapia pomôcť zlepšiť kvalitu života a podporiť nezávislosť.
  4. Tréning sociálnych zručností: Tréning sociálnych zručností môže jednotlivcom s poruchami autistického spektra pomôcť pochopiť sociálne interakcie, budovať medziľudské vzťahy a naučiť sa sociálne normy. Tieto tréningové programy môžu zahŕňať skupinové aktivity, hranie rolí, tréning sociálnych zručností a podporu pri rozvíjaní sociálnych zručností.
  5. podpora rodičov a rodiny: Podpora rodičov a rodinných príslušníkov je dôležitou súčasťou rehabilitácie jedincov s poruchami autistického spektra. Prostredníctvom vzdelávania, poradenstva a podpory sa rodičia a rodinní príslušníci môžu naučiť zvládať problémy spojené s poruchou a vytvoriť pre jednotlivca podporné prostredie.

Je dôležité zdôrazniť, že rehabilitácia porúch autistického spektra si vyžaduje individuálny prístup, ktorý je prispôsobený špecifickým potrebám, schopnostiam a cieľom jednotlivca. Prostredníctvom holistickej a multidisciplinárnej podpory môžu ľudia s poruchami autistického spektra zlepšiť kvalitu svojho života, maximalizovať svoj potenciál a dosiahnuť väčšiu účasť na každodennom živote.

Komu pomáhame

Ako pomáhame

Prečo ProPrios

ProPrios Medical Center

Adresa

ProPrios, s.r.o.
Sitnianska 1
851 07 Bratislava

Firemné údaje

IČO: 55468811
DIČ: 2121999583
IČ DPH: SK2121999583

Bankové údaje

Všeobecná úverová banka, a.s.
BIC / SWIFT: SUBASKBX
IBAN: SK71 0200 0000 0047 9488 0553

2023 © ProPrios, s.r.o. All rights reserved. Web Design & Development eduardjanosik.com